Al tijdens de Corona periode (laatste keer dat ik dat woord gebruik!) maar zeker ook nu is het voor veel ondernemers moeilijk om personeel te werven. Veel medewerkers hebben tijdens de verplichte winkelsluiting voor een ander carriére-pad gekozen. Maar als het dan lukt om weer personeel te vinden, hoe blijft het dan leuk?

Kent u dat oude Joodse spreekwoord 'Ik wens je veel personeel toe'? Dat is verre van positief bedoelt. Maar hoe voorkomt u problemen en haalt u het beste uit uw mensen? Dat doet u niet door succes aan uzelf toe te schrijven en mislukkingen aan uw personeel. Het gaat om het stimuleren van creativiteit; het ontwikkelen van ondernemerschap, het bevorderen van zelfstandigheid en het geven van vertrouwen aan werknemers. In de praktijk komt hier bij veel bedrijven niet veel van terecht; zeker niet als het economisch even wat tegen zit. Toch ligt hier de sleutel tot succes. Want goed personeel is onontbeerlijk in uw onderneming. Het zijn intern en extern uw vertegenwoordigers. Het zijn uw belangrijkste assets. Dus zorg voor prikkels en wees alert op signalen. Het gaat niet om dingen goed doen maar om de goede dingen doen, ofwel leiderschap.

Maar zeker zo belangrijk als personeel zijn onze klanten. Want zoals Lord Robens ooit zei: ‘We mogen nooit vergeten dat het de klanten zijn die uiteindelijk bepalen hoeveel mensen er in dienst zijn en welke salarissen het bedrijf zich kan veroorloven’. En wat is dan de relatie tussen personeel en klanten naast de contacten in de uitvoering? Een van de meest gehoorde “klachten” over personeel is het ontbreken van het meedenken aan oplossingen en activiteiten in nieuwe markten. Dit is dan ook met name iets dat u als ondernemer zelf ter hand zal (moeten) nemen. Hoe doe je dat? Waar doe je dat? Wie benader je hiervoor? Allemaal zaken waar je als ondernemer goed over moet nadenken maar vooral ook met je personeel over moet praten. Ofwel zelf ervaren waar mogelijkheden liggen voor een zonnige toekomst.

Namens alle medewerkers van Daamen & van Sluis Accountants Belastingadviseurs wens ik u een hele zonnige vakantieperiode. Geniet, maar nooit met mate!

Gert Abma

Capelle Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland in samenwerking met de Gemeente Capelle aan den IJssel. De Gemeente biedt met Capelle Business Plaza alle Capelse ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.