Skip to main content

Blog: Beter voorbereid de weg op: regionale wegwerkzaamheden

Herkent u dit: u bent net op tijd vertrokken van huis, maar komt langzaam verkeer tegen en tot overmaat van ramp wordt de berm gemaaid, is er een wegafzetting of omleidingsroute. Helemaal vervelend als u ter plekke niet bekend bent. Op de snelweg is het makkelijk te achterhalen wanneer er grootschalige werkzaamheden plaatsvinden via Van A naar Beter, maar hoe werkt dat lokaal?

Dan is het goed om te weten dat er een meldsysteem bestaat voor het melden van wegwerkzaamheden en evenementen. Wegbeheerders geven door via Melvin waar deze zijn. Melvin staat voor MELden van Verstoringen in de Infrastructuur in Nederland.

U kunt kiezen voor welk gebied u wegwerkzaamheden en evenementen wilt zien, voor welke periode, op basis van de te verwachten vertraging en welke beperking er geldt, gaat het alleen om een snelheidsbeperking, of is er zelfs een afsluiting?

Wat kunt u verwachten?
Zo valt op de website te zien dat er in het komende jaar nu al ruim 60 meldingen zijn voor Capelle aan den IJssel. Daar zitten ongeveer 30 wegafsluitingen bij. Ook is er natuurlijk bermonderhoud waardoor er minder rijstroken beschikbaar zijn en gelden er snelheidsbeperkingen bij rioleringswerkzaamheden.


Alternatief
Wanneer u meer informatie wilt over de werkzaamheden, wat ze precies inhouden en waarom ze worden uitgevoerd, dan is de website van de provincie Zuid-Holland een goede plek. Via Actueel > Verkeersinformatie is een lijst met nieuwsberichten over verschillende wegwerkzaamheden te vinden.

Maatregelen
Voor niet al deze werkzaamheden hoeft u natuurlijk zware maatregelen te treffen. Maar met de interactieve kaart heeft u snel overzicht wanneer u en uw medewerkers wel rekening moeten houden met significante vertragingen en wanneer het dus handig kan zijn om lekker thuis te werken of de fiets naar het werk te pakken.

Hoe kom ik op de fiets naar het werk?
Voor veel mensen kan het nog wel een uitdaging zijn om op de fiets op het werk te geraken. Je kunt immers vaak niet de gewone route volgen. Gelukkig heeft de Fietsersbond een uitgebreide routeplanner. Deze houdt niet alleen rekening met alle fietspaden die er zijn, maar er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een makkelijk doorfietsroute, een racefietsroute, een natuurroute of de route waar ’s winters gestrooid wordt. Natuurlijk kan er gekozen worden voor de kortste route en kunnen onverharde wegen en veerponten vermeden worden.  

Als u het fietsen ook wilt stimuleren in uw organisatie, dan kan het helpen dergelijke routes uit te stippelen en aan medewerkers ter beschikking te stellen. De routeplanner geeft zelfs de mogelijkheid om de route te downloaden voor een GPS apparaat.

Vragen hierover? Neem contact op met Mobiliteitsmakelaar van De Verkeersonderneming Elske van de Fliert: 06-18690896 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.