No-nonsense kijk op hedendaags leiderschap

Gepubliceerd op: maandag 24 februari 2020 | 11:17
Leiderschap is in deze turbulente tijd niet langer gebaseerd op macht en niet langer voorbehouden aan de ‘happy few’ van organisaties, maar op betekenis en gedeeld leiderschap. Wat vraagt dit van de hedendaagse leider? De Capelse leiderschaps- en teamcoach Petra Otten schreef er een no-nonsense boek over: Leiders van Betekenis.

Deze tijd vraagt volgens de HR-ondernemer om leiders naast leiders, in gedeeld leiderschap. Ook vraagt het om zingeving aan activiteiten van organisaties. Zowel voor de maatschappij als voor de eigen medewerkers. ‘Making meaning’ naast ‘making money’.

Competentieprofiel
Petra beschrijft in haar nieuwe boek de ontwikkelingen die wijzen naar een nieuwe benodigde leiderschapsstijl: die van de leider van betekenis. Dit type leider is in staat om invloed uit te oefenen op de vluchtige, onzekere, complexe en tegenstrijdige ontwikkelingen in de maatschappij, ook wel bekend als de VUCA-wereld. In haar zoektocht naar hedendaags benodigd leiderschap vormde zich het competentieprofiel van deze ‘leider van betekenis’. Dit profiel vormt de achtergrond van het boek.

Excellent teamleiderschap
Leiderschap van betekenis is excellent teamleiderschap. Petra: “Als leider heb je een dreamteam nodig. Zo’n dreamteam is namelijk in staat om aanwezige kennis en ervaring van alle teamleden te benutten, en om een gezamenlijke toekomstvisie te vormen. Zo’n dreamteam leert samen en is in staat om teamwijsheid te creëren, die groter is dan de optelsom van de kennis van individuele teamleden.” In haar 160 pagina’s tellende en praktisch en nuchter geschreven boek deelt de auteur inzichten uit theorie en praktijk over motivatie, teamontwikkeling, vitaliteit en lerende organisaties. Ook komt een uitgebreid praktijkvoorbeeld aan de orde van een team dat een dialoog methode leert toepassen waarmee teams ‘dreamteams’ worden. Bestemd voor de lezer die niet zoekt naar de zoveelste hype of nieuwe theorie over leiderschap, maar die inspiratie zoekt in bewezen theorieën en praktijkvoorbeelden.

Over de auteur
Petra Otten is leiderschaps- en teamcoach en oprichter van adviesbureau intouch HRM in Rotterdam. Haar eerste boek, Leiders van Betekenis, baseert zij op ruim 25 jaar HRM- en coachervaring binnen (inter)nationale organisaties in uiteenlopende branches en de overheid. Op 12 november was haar boekpresentatie in het Rotterdamse theater Walhalla.

Leiders van Betekenis
Een no-nonsense kijk op hedendaags leiderschap (ISBN 9789090321851) is verkrijgbaar voor € 24,75. Een inkijkexemplaar is beschikbaar op intouchhrm.nl/leidersvan-betekenis

Capelle Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland in samenwerking met de Gemeente Capelle aan den IJssel. De Gemeente biedt met Capelle Business Plaza alle Capelse ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.