Skip to main content

Evenementen in Capelle aan den IJssel

FAKE NEWS - Hoe bescherm je je tegen nepnieuws?

Beginnend op Woensdag 22 februari 2023 18:45
Geplaatst door YourSite
Categorieën: Bijeenkomst
Gezien: 88

Leugens, list en bedrog zijn zo oud als de mensheid. Het is van alle tijden dat mensen om uiteenlopende redenen verhalen verzinnen en anderen daarvan proberen te overtuigen. Sektes voorspelden al vele keren het einde der tijden. Lang werd volgehouden dat de aarde plat was. De moord op de gebroeders De Witt (1672) was in belangrijke mate gevolg van het bewust verspreiden van onjuiste informatie en negatieve beelden.

Niet Al Qaida maar de CIA zat achter de aanslagen van 2001. Corona is slechts een griepje of een verzonnen ziekte. Personen uit onze bestuurlijke en economische elite vormen met elkaar een groot pedofielennetwerk. De wereld wordt door kwaadwillende reptielen bestuurd. En… ga zo maar door.

Waarschijnlijk is nooit eerder zoveel te doen geweest over al deze vormen van fake news en complot denken als de laatste tijd. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat met name deze eeuw door de opkomst van internet en sociale media de mogelijkheden om al deze (waan)ideeën te delen ongekend zijn toegenomen. Iedereen heeft inmiddels toegang tot het wereldwijde web en is daarmee niet alleen ontvanger maar ook zender geworden. Daarbij leiden allerlei mechanismen (algoritmen) ertoe dat juist de extreme berichten en reacties de meeste aandacht krijgen.

Wat valt er te zeggen over deze ontwikkeling en is hier nog wat tegen te doen? Kunnen wij ons hier collectief of zou iedereen apart zich hiertegen moeten wapenen? Deze Themateravond willen wij de bezoekers niet alleen informeren (Wat is fake news? Hoe ontstaat complot denken?) maar hen ook proberen wat te ondersteunen. Hoe kan je echt nieuws van nepnieuws onderscheiden? Kan je fake news onderkennen?

De aftrap en de brede context van deze avond wordt geschetst door professor Rens Vliegenthart (Strategische Communicatie, Wageningen). Toni van der Meer (Universiteit Amsterdam) zal meer de diepte in gaan en ten slotte zal Patricia van Rijswijk (Beeld en Geluid, Hilversum) vooral inzoomen op het aspect van het onderkennen en hoe wij daarmee mogelijk kunnen omgaan.

Zoals altijd vindt deze avond plaats in ons eigen Capelse Isala Theater en is de inloop vanaf 18.45 uur zodat wij om 19.30 uur kunnen starten met het programma. Cabaretier Vincent Bijlo verzorgt de ontspannende theater-act en zoals gebruikelijk is Frenk van der Linden de moderator van de avond.

Graag tot 22 februari in het Isala Theater.

Klik hier om je aan te melden

Met Inspirerende groet,

Bestuur Stichting Themater

Alida Vreden-Cyrus | Yole Rizzo | Annelous van der Klauw-Cornet | Pouria Taghavi | Pieter van Keulen | Lex Cachet | Menno van Duin