In een wereld vol beperkingen worden toch nog mogelijkheden gezien en kansen gegrepen

We beleven een bijzonder en zware tijd; ten tijden van het schrijven van deze column zitten we in de verlengde strenge lockdown. Gelukkig zien we dat hele grote delen van de economie goed doordraaien, maar de impact op de sectoren die geraakt worden is almaar groter geworden. Voor Mkb-ondernemers is extra financiële ondersteuning, denk aan Tegemoetkoming Vaste Lasten 1e kwartaal 2021, maar ook de voorraadsubsidie voor de verplicht gesloten detailhandel wordt verlengd en verhoogd en de reisbranche kan gebruikmaken van een eenmalige opslag om te helpen met het betalen van de annuleringskosten.
Gelukkig worden de ondernemers gesteund. Niet overal even goed en met evenveel succes; het gevoel dat overheerst is dat de steun heel welkom is, maar dat dit slechts de tekorten verkleint. Tegelijk is elke ondernemer dankbaar dat de regering veel middelen vrij maakt om te voorkomen dat ondernemers omvallen.
Ondernemers zijn van nature optimistisch en creatief maar hoeveel rek zit er nog in het ‘ondernemers-elastiek’? De impact op de volksgezondheid door het coronavirus is immens, maar de gevolgen door de coronamaatregelen voor de ondernemers zijn nog totaal niet te overzien. Ondernemers respecteren de maatregelen, maar tegelijkertijd hebben ze ook veel zorgen. Het enkel doorkomen van de crisis met financiële hulp van de overheid is niet voldoende. Wat evenzo belangrijk is, is het vermogen om na deze crisis investeringen te doen, verder te kunnen. We hebben dus ook een goede exit strategie nodig.
Er is zoveel onzichtbare schade, onbekend leed en onbegrip. De boekhandel die wel de handling van pakketten mag doen, maar de dagelijkse krant niet mag verkopen. Bij zijn buurman, de supermarkt liggen de dagbladen in het rek. De modespeciaalzaak kijkt gelaten toe hoe bij grote webshops bestelde kleding als pakket worden aangeleverd bij diezelfde boekhandel, wachtend om opgehaald te worden. Hoe leg je dit uit?
Wie had een jaar geleden gedacht dat Click&Collect een lichtpuntje zou zijn voor ondernemers én klanten? Bestellen via internet en dan zelf – binnen een tijdslot – de goederen ophalen. Het is niet de oplossing, zeker niet als het niet als jouw ‘business model’ klantcontact en persoonlijke service is. Maar het geeft weer even iets om mee bezig te zijn, weer wat omzet te maken. En wie had gedacht dat een afhaalmaaltijd niet langer alleen het frietje van de snackbar is maar volwaardige driegangendiners, bereid met veel liefde en vakmanschap.
In een wereld vol beperkingen worden toch nog mogelijkheden gezien en kansen gegrepen, veerkracht getoond, tot het uiterste gegaan.
Ik maak een diepe buiging voor onze Capelse ondernemers. Zij zijn het die straks na de coronacrisis zorgen voor een bruisende stad met een divers winkelaanbod en levendige horeca. Wanneer deze column is gepubliceerd hoop ik van harte dat we met een fris geknipte coupe naar de sportschool kunnen, of een krantje lezen met een kopje koffie in het café. Ondernemers willen aan de slag....
En steun de ondernemers, ze kunnen het niet alleen, dus wees loyaal en shop lokaal!
Harriët Westerdijk
Wethouder Economie Capelle aan den IJssel