Deze crisis is een risico dat je met elkaar draagt

We leven allemaal in onzekere tijden. De maatregelen die genomen zijn rond de bestrijding van het coronavirus zijn ongekend. Er leven veel vragen. Hoe gaat het met mijn gezondheid? Heb ik dadelijk nog wel een baan? Blijft mijn bedrijf wel overeind? Hoe kan ik doorleven als ZZP-er zonder opdrachten?
De gezondheid van iedereen staat bij de bestrijding van het virus voorop. Vooral de ouderen en kwetsbaren moeten we beschermen en helpen. Daar is geen discussie over. De maatregelen tegen het virus hebben direct grote gevolgen voor veel ondernemers. Het lijkt er op dat de directe impact het grootst is voor ZZP’ers en de kleine en middelgrote bedrijven. Een evenementenbureau waarvoor geldt dat alle evenementen voor weken zijn afgelast. Een marktkoopman waarvoor de weekmarkt is afgelast. Een taxichauffeur die nog amper ritten heeft. Het Italiaanse restaurant of het eetcafé op de hoek dat plotseling moet sluiten. Een winkelier met een eigen zaak in het centrum waar op zaterdag voor het eerst sinds jaren vrije parkeerplaatsen te over zijn.
Het gemis aan inkomsten en het verlies door ongebruikte voorraad is slechts het begin. Alle vaste lasten - zoals huur, rente, belastingen, verzekeringen en personeelslasten - lopen door. Aan ondernemen zitten risico’s, maar wanneer is nog sprake van ondernemersrisico? Deze groep mensen komt zonder inkomen te zitten; de vraag is voor hoelang?
Het uitbreken van het coronavirus wordt juridisch gezien als overmacht, vergelijkbaar aan een natuurramp, een onvoorziene omstandigheid, die niet zomaar verzekerd is. Is het dan gerechtvaardigd te stellen dat een ondernemer een dergelijk risico moet voorzien en bedacht moet zijn op de gevolgen voor bijvoorbeeld zijn of haar personeel? Deze situatie is nog nooit voorgekomen en vraagt om bijzondere maatregelen.
In de media, op straat en door de landelijke overheid werd de afgelopen week het woord ‘ondernemersrisico’ te pas en te onpas gebruikt. Het begrip ‘ondernemersrisico’ staat voor de risico’s die volgen uit het zelfstandig uitoefenen van een bedrijf, voor zover dit verzekerd kan worden. Het zijn risico’s die je in loondienst niet loopt, en iedere ondernemer is zich daar bewust van. Echter, dit zijn bijzondere tijden die vragen om bijzondere maatregelen. De woorden van premier Rutte waren wat dat betreft al hoopgevend: “We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen. Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek”. De regering heeft woord gehouden. Er zijn grootscheepse maatregelen aangekondigd om de bedrijven en de ondernemingen overeind te houden. Van bijstand voor ZZP-ers, versoepeling voor uitstel van betaling van belasting tot tegemoetkoming in de loonkosten. Een breed pakket aan maatregelen die voor iedere ondernemer een enorme steun in de rug is. Kijk hier voor de details.
Ondernemers zijn mensen als u en ik, die elke dag met hart en ziel werken om met elkaar dit land een goede economische basis te geven. Deze crisis is een risico dat je met elkaar draagt. We worden allemaal geraakt en ook ondernemers - groot en klein - kunnen het dan niet altijd alleen af. De regering heeft dat ook ingezien en dat verdient alleen maar lof.
Ik als wethouder ben blij met de maatregelen, maar begrijp ook dat het nog steeds een heel onzekere en moeilijke periode blijft. Iedereen sterkte gewenst in deze onzekere tijd, maar laten we, als dit allemaal voorbij is, verder werken aan de toekomst van ondernemend Capelle.
Harriët Westerdijk
Wethouder Economie Capelle aan den IJssel