‘Corona is ondernemen met handboeien aan’

Gepubliceerd op: dinsdag 07 september 2021 | 10:27

Voor Herman Hell en Marco Bunk bestaat er maar één vak: gastheer zijn in de horeca. Op het eerste gezicht lijken ze tegenpolen, maar toch zijn ze al ruim 20 jaar bevriend. Marco bedachtzaam en kalm, Herman druk en divers. Herman begon op zijn 18e ijsjes te verkopen bij ijssalon Capri en neemt het ene na het andere bedrijf over met zijn ‘Hell’s Kitchen groep’. Marco heeft al 21 jaar café Wilskracht in Prins Alexander, een etablissement dat hij ooit met zijn moeder is gestart. Daarbij is hij zeer actief in gemeentelijke commissies en woordvoerder van De Koninklijke Horeca Bond Nederland. Begin 2020 voegde Herman het nostalgische ‘Zalmhuis’ aan zijn horeca imperium toe en ging een maand dicht voor een metamorfose. Februari vorig jaar waren ze klaar om te knallen, maar enkele weken later kwam corona en ging de boel op slot.

Nachten wakker gelegen
Herman: “Het was zo onwerkelijk, je tent is net klaar, verbouwing bizar mooi gelukt. We zijn voor inspiratie veel in het buitenland geweest en vooral in Manchester heb je zulke toffe tenten en dan ineens moet alles dicht! Als ondernemer ben je gewend snel te schakelen en als baas heb je de verantwoording, dus alle ogen waren op mij gericht, zo van, wat gaan we doen? Natuurlijk begin je met afhaal en to-go, maar niet alle zaken van mijn Hell’s Kitchen groep zijn daarvoor geschikt en rendabel is het al helemaal niet. Vervolgens die complete wirwar aan regels voor steun, dat verandert per week, daar konden we niks mee. Nog steeds is dat drama voor ons, dit voelt voor mij als ondernemen met handboeien aan. Je mag gerust weten, ik heb nachten wakker gelegen.” Marco luistert rustig en pakt even zijn moment: “Het was inderdaad heel onwerkelijk, maar na de eerste paniek ga je nadenken.

Ik was toevallig rond die tijd bezig met een pizza to go concept, ‘Wilskracht Italian Pizza’ en wilde dat vanuit een foodcontainer op het plein waar mijn café zit doen, afhaal, maar ook bezorging” Herman barst in lachen uit: “Ja dat was een leuk idee met die afkorting een W.I.P container! Krijg je óók heus klandizie voor, haha!” Marco probeert serieus te blijven, maar moet ook lachen. Marco vervolgt: “Ik was bezig met dat pizza-idee, de ideale bodem, de beste topping en alles vers. Ineens dacht ik aan Herman. Die is mede-eigenaar van de pizza restaurants Sugo, die pizza’s zijn óngekend goed!” Herman pakt het weer over en zegt: “Hij bracht mij ook op een idee en we hebben van Sugo een franchise gemaakt, inmiddels zijn er al elf ‘Sugo pizza to go’ in Nederland en gaan we uitbreiden in België. Marco was mijn eerste franchise-ondernemer, een top idee, noodgedwongen ontstaan door corona. Er was zoveel vraag naar onze pizza’s to go dat Marco en ik ook avonden rondreden om te helpen bezorgen, echt een leuke ervaring.”

De échte crisis voor de horeca gaat nog komen
Marco legt uit: “De keten is tot stilstand gekomen door schuld van de overheid en die begint nu weer op gang te komen. Schuldeisers wisten al die tijd dat we dicht waren en die denken nu dat er weer wat te halen valt.” Herman interrumpeert met passie: “Precies! Ik krijg continu mailtjes binnen in de trant van ‘hoe gaan we het allemaal weer inlopen?’ Dat kán helemaal niet, wat wij nu aan het doen zijn met terras is totaal niet rendabel! Om te overleven heb ik panden verkocht, geld bijgeleend en een stuk spaargeld opgemaakt.” Marco gaat verder: “Ja, dit brengt allerlei uitdagingen met zich mee, de druk neemt toe. Sowieso hadden wij écht niet dicht gehoeven, kijk naar bouwmarkten, supermarkten, daar is het veel drukker. Wij kunnen die veiligheid absoluut waarborgen.
Maar ja, ik hoor van veel collega’s dat boa’s letterlijk om kwart voor zes naast het terras staan om te kijken of we echt om zes uur dicht zijn. Daarbij hebben wij een énorme sociale functie. Op de dinsdagavond toen werd verkondigd dat terrassen open mochten twijfelde ik nog, want het is niet rendabel. Maar ik zag mijn telefoon vól stromen met reserveringen, dus ben ik wel opengegaan.”

Herman: “Ja, maar de grote vraag is: hoe gaat onze branche straks om met de enorme schuldenlast die er is? Ik heb gehoord dat er meer dan vijf miljard aan spaargeld opgemaakt is bij collega’s. De grootste achterstallige post is vrijwel overal belasting. Dat gaat zorgen voor een aparte dynamiek, want belasting is altijd preferent als het op schulden aankomt. Dus als een huisbaas of leverancier nog geld krijgt van een horecaondernemer zullen ze niet zo snel faillissement aanvragen want ze staan dan sowieso met lege handen. Hier ligt een taak voor de overheid, wees soepel in de afbetalingen of beter nog, scheld een deel kwijt! Wij zijn de grootste werkgever en als we omvallen is het probleem nog groter. Ik heb ruim 300 werknemers en niemand is gedwongen op straat komen te staan. Nu kan ik de eerste euro’s sinds lange tijd weer verdienen, maar elke euro gaat voorlopig in het inlopen van schulden. Maar ik heb een heel goed team dus dat geeft mij vertrouwen.”

Gooi alles open!
De heren zijn het met elkaar eens, alles kan gewoon open. Herman begint: “Kijk het is heel simpel, een viroloog zal een lockdown van drie jaar een prima oplossing vinden voor een pandemie. Politici volgen ook regeltjes, maar ondernemers zijn gewend om te gaan met risico. Daarom is het ook een groot gemis dat er geen ondernemers in de kamer zitten en daar zeggenschap hebben. Wij zijn niet roekeloos, maar wel voor behoud van de maatschappij en economie.” Marco valt hem bij: “Die politiek is zo krampachtig bezig met veiligheid, dat kan zoveel beter!” Herman: “Dat verplichte testen, daar ben ik ook tegen, zo kan je geen maatschappij hebben.

Mensen gaan toch niet testen om een broodje kaas te eten, gaat niet werken! Maar ook niet testen bij musea, theaters, bioscopen, voetbalstadions, noem maar op, niemand wil dat! Als de overheid dat wil doen, laat ze dan sneller zijn met vaccineren. Ik hoorde van de week dat het leger nu klaar is om te helpen met vaccineren. Ben je dan niet anderhalf jaar te laat? Wat heb je dan in godsnaam al die tijd gedaan, wat een ergernis! ” Marco: “Ja, eens en er moet een minister komen voor horeca, cultuur en toerisme. Iemand met kennis van de branche moet in de kamer.”

Politiek in Den Haag staat vér van de realiteit
Herman vol passie: “De traagheid van de overheid is funest voor de economie. Politici zijn geen ondernemers, er zit geen vaart in de besluitvorming. Als ze die testmaatschappij hadden gewild, had dat dan een half jaar geleden geregeld, of eerder! Daardoor is veel onnodig leed ontstaan. Zo’n crisis vergroot dingen uit, we wisten allemaal dat Den Haag ver van de realiteit afstond maar dat is nu wel heel erg duidelijk geworden. Heel veel maatregelen zijn compleet idioot verzonnen, theoretisch gelul wat in de praktijk niet gaat werken. Net als dat testen om ergens binnen te komen, niemand wil dat! Marco beaamt: “Ten eerste wil ik persoonlijk geen onderdeel zijn van een testmaatschappij, maar wij als horeca willen die ‘politie-functie’ ook niet. Dat komt niet ten goede aan de beleving.”

Herman sluit af: “Ik vind dat we met maximaal zes weken volledig open kunnen op anderhalve meter en zes weken daarna het echte oude normaal.” Marco beaamt dit: “Den Haag moet nu inderdaad doorpakken en de ondernemers steunen zodat wij zo snel mogelijk weer zelfstandig kunnen opereren. Want daar is een ondernemer bij gebaat, je eigen broek ophouden zonder allerlei restricties van de overheid.”

Capelle Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland in samenwerking met de Gemeente Capelle aan den IJssel. De Gemeente biedt met Capelle Business Plaza alle Capelse ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.